III година

Македонски јазик тема – Синтакса Професор Наташа Марковска

Почитувани ученици,

Наставниот процес беше прекинат пред точно 14 денови. Тоа ќе опфаќа предавања, оценувања, вежби и се останато што е предвидено со Програмата.Во заеднички интерес е да бидеме што посвесни за новонастанатата состојба,и следствено на тоа да ги следиме препораките и да работиме.Воопшто не се сомневам во соработката со Вас и со Вашите родители,со заеднички сили да го обработиме предвидениот материјал за оваа учебна година.Од тие причини, на страницата на ДСУ ќе ви праќам материјали за една цела тема,значи тематско планирање за следните 2-3 недели.На мојата електронска пошта nm69dent@gmail.com ќе имате можност да комуницирате со менеза нешто нејасно или за дополнителни информации.Ви стојам на располагање, со надеж на позитивно прифаќање на новонастанатата состојба, насоки и препораки,срдечно ве поздравувам!!!

Преземи го документот од тука

Англиски јазик – Материјал ( линк до блог ) од професор Милена Сјеклоќа за класовите во трета година

Здраво ученици, ова е потребниот линк, за блогот

Почитувани ученици, Наведениот линк ќе ве однесе до блогот на кој ќе ги истакнувам предвидените наставни содржини и задачи. Инструкциите за решавање/одговор на дадените задачи се наведени на самиот блог, но, бидејќи ќе имаме редовна комуникација преку интернет/електронска пошта, ви стојам на располагање за било какви прашања и/или потешкотии. Одговорите на задачите испраќајте ми ги на меил (мојата меил адреса ќе биде наведена подолу, а достапна е и на самиот блог). Мојата меил адреса: milenasjekloca16@gmail.com As always, keep up the good work, because I know you can!

Психологија тема 5 – Учење и помнење проф Тијана Николовска

Почитувани ученици,
Во продолжение ви давам материјал кој треба да го покрие периодот до 15.4.2020. На крајот имате и задача која произлегува од истиот и рок на завршување на истата.За се она што сакате да ме прашате и имате нејаснотии, Ви стојам на располагање на мојот маил: nikolovska.tiana@gmail.com.

Преземи го документот од тука

Теоретски основи на фудбалот – известување од професор Виктор Палоски

Професорот Виктор Палоски по теоретски основи на фудбалот во трета година со своите ученици комуницира преку затворена месенџер група FFM akademija 3 godina 2002 и преку е-маил за се што е поврзано со наставата и наставните материјали.За сите дополнителни прашања обратете се на следниот маил: Viktorpale@hotmail.com

Предмет “Биологија„- насоки за учење на учениците од професор Биљана Крстевска

Почитувани ученици!

За сите дополнителни прашања и потешкотии во врска со материјалот обратете се на следнава e-mail адреса: biljana.anastasovska@gmail.com

Превземете ги документите тука

Теоретски основи на ракометот – наставни единици од професор Горан Јанков

Наставни единици

1.Финти-финтирање,без и со топка.
2.Финта исчекор – биомеханичка анализа
3.Финта исчекор – методска постапка
4.Финта лажен удар на гол- методска постапка
Превземете го документот тука

За сите дополнителни прашања и потешкотии во врска со материјалот обратете се на следнава e-mail адреса: jankov.goran@gmail.com

Педагогија – наставни единици од професор Илија Стефановски

Почитувани ученици!
За сите дополнителни прашања и потешкотии во врска со материјалот обратете се на следнава e-mail адреса: ilija.stefanovski@hotmail.com

Превземете ги документите тука

Теоретски основи на ракометот – известување од професор Весна Малова

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ,
Наставниот процес продолжува понатаму. Следи темата за финта и видови финти. Во прилог ви ја испраќам презентацијата за оваа методска единица, а за се останато ќе комуницираме преку затворена месенџер и вајбер група и преку мојата е пошта:vesnamalova@yahoo.com
Превземете ги документите тука

Професор Биљана Крстевска – Предмет “Биологија„- насоки за учење на учениците од трета година-РМ, РЖ, Т, К и Ф.

Почитувани ученици!
Внимателно проучете ги овие разработени наставни единици за нервниот систем кои ке ви бидат патоказ за работа!За сите дополнителни прашања и потешкотии во врска со материјалот обратете се на следнава e-mail адреса:biljana.anastasovska@gmail.com
Превземете го документот кој ќе ве насочи во учењето тука

Материјал и насоки за израбока на проектната задача по предметот Иновации и претприемништво проф. Ана Стојановска

Здраво ученици, ова е материјалот и насоките за израбока на проектната задача по предметот Иновации и претприемништво за III год. од професор Ана Стојановска , За сите дополнителни прашања и нејаснотии слободно обратете се на следниот маil: ana.alek77@gmail.com
Потребниот материјал може да го симнете тука

Изработка на проектни задачи по предметот општествени науки (психологија, спортска психологија)

Учениците во класот формираат групи од 4 до 5 ученици кои заеднички работат на темата на проектната задача (во класовите каде се формирани групите остануваат истите). Темата на проектната задача е по Ваш избор. Подолу се понудени одредени теми за кои учениците можат да се определат. Темите може да варираат и самостојно да бидат формулирани од страна на учениците. Рокот е до 15 мај 2020 година. Проектните во електронска форма ги испраќате на долунаведениот мејл. Како наставник Ви стојам на располагање за било каква помош при формулирањето и изработката на проектната задача. Може слободно да ме контактирате на e-mail: marjan_tan@yahoo.com, или на фејсбук преку месинџер, или вибер (контакт тел. 070 224 771)
Потребниот материјал може да го симнете тука

Драган Мицевски професор по предметите теоретски основи на тенис и тренинг тенис

По предметите теоретски основи на тенис и тренинг тенис комуницираме по вибер група.За подетални информации учениците можат да ме побараа на оваа адреса manutd_micevski@yahoo.com

Теорија ракомет 3РМ-Проф.Горан Јанков

Потребниот материјал може да го симнете тука

Македонски јазик – Професор Наташа Марковска

Почитувани ученици,Продолжуваме со предвидениот материјал за Македонската литература меѓу двете светски војни.За дополнителни информации, ве молам,контактирајте ме на мојот мејл nm69dent@gmail.com.Поздрав, секое добро.
Потребниот материјал може да го симнете тука

Теоретски основи на ракометот – известување од професор Весна Малова

Почитувани ученици,продолжуваме со Темата Финта. Во наредниот период ќе ги обработиме методските единици за биомеханичка анализа и методска постапка на обучување. За дополнителни упатства, можете да ме контактирате на мојот мејл vesnamalova@yahoo.comМатеријалот можете да го преземете на следниот линк.

Професор Биљана Крстевска – Предмет “Биологија„- насоки за учење на учениците од трета година-РМ, РЖ, Т, К и Ф.

Почитувани ученици!
За сите дополнителни прашања и потешкотии во врска со материјалот обратете се на следнава e-mail адреса:biljana.anastasovska@gmail.com
Превземете го документот кој ќе ве насочи во учењето!

Педагогија – наставна единица воспитно образовен систем од професор Илија Стефановски

Потребните материјали може да ги преземете од тука

Психологија тема 5 – проф Тијана Николовска

Ученици, Подолу имате материјал за тема6 и задача-активност на крајот и насоки до кога треба да се заврши и испрати на мојот маил:
nikolovska.tiana@gmail.com
Во меѓувреме, Ви стојам на располагање за се што имате потреба и нејаснотија поврзана со материјалот.
Ве поздравувам и посакувам секое добро на сите
Потребниот материјал може да го симнете тука

Македонски јазик – Професор Наташа Марковска

Почитувани ученици,продолжуваме со предвидениот материјал за месец мај. Доколку имате нешто нејасно, Ве молам да ме контактирате на мојата е-пошта: nm69dent@gmail.com
Крпен живот
ТЕМА 9 МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК И ЛИТЕРАТУРА-2
ТЕМА 9 – ВТОР ДЕЛ

Теоретски основи Ракомет 3 РМ. за месец мај. Ментор Горан Јанков

Основен голмански став.Голманот се наоѓа во расчекорен став 1-1.5 метри пред гол линијата.стапалата се поставени паралелно ,колената благо свиткани трупот е исправен и тежиштето на телото е на предниот дел на телото.рацете се подигнати и свиткани во лактите висината на шаката е околу висината на слепоочница и пониско со дланките свртени напред.овој став овозможува оптимални услови со реакција во моментот на следење на топката и реакција при одбрана на голот.основното движење на голманот со дочекор во основниот став,од едната до другата статива,со карактеристично полукружно движење.

Теоретски основи Ракомет 3 РМ Ментор Горан Јанков

9. Одбрана на топки од крилни позиции.голманот стои пред поблиската статива,доволно блиску со што топката не може да мине помеѓу голманот и стативата и да влезе во голот.во овој став голманот е потпрен на ногата поблиска до стативата ,додека другата нога е ослободена од тежината со што би можел голманот да ги брани топките упатени на гол.трупот е исправен,раката поблиска до стативата е во узрушење,благо свиткана во зглобот на лактот и го брани горниот агол на голот и ја штити главата,другатарака е испружена косо и служи за одбрана на полувисоки и високи топки во подалешниот агол на голот.

Психологија Тема7: „Посебни состојби на свеста“ – проф Тијана Николовска

Почитувани ученици,
Во прилог Ви праќам материјал и активности за последната тема за оваа учебна година. За истата имате и рок и инструкции, а повратно ги очекувам активностите на мојот маил: nikolovska.tiana@gmail.com
Секако, стојам на располагање за било каква нејаснотија, пршања и сл.
Потребниот материјал може да го симнете тука

Педагогија – наставни единици од професор Илија Стефановски

Почитувани ученици!
За сите дополнителни прашања и потешкотии во врска со материјалот обратете се на следнава e-mail адреса: ilija.stefanovski@hotmail.com
Превземете ги документите тука

Македонски јазик – Професор Наташа Марковска

Почитувани ученици,Во прилог ви ја праќам последната Тема 10 за оваа учебна година, која треба да ја научите до 5.62020 г. Доколку имате нешто нејасно, слободно контактирајте ме на мојот мејл nm69dent@gmail.com.
Потребниот материјал може да го симнете тука

Теоретски основи на ракометот – известување од професор Весна Малова

Почитувани ученици, Следува Темата: ОДБРАНА! Продолжуваме со часовите во затворената група на месинџер и скајп.За сите нејаснотии, ве молам да ми се обратите на мојот мејл vesnamalova@yahoo.com
Потребниот материјал може да го симнете тука

Теоретски основи Ракомет 3 РМ Ментор Горан Јанков

Теоретски основи Ракомет 3 РМ Ментор Горан Јанков10.Одбрани на топки со отварање напред – лепеза.Најчесто се употребува во моментите кога ударот на гол го изведува пикерот,играчот во контранапад и при изведување на седмерци.во практика треба да се разликуваат ,,полулепезите,, односноодбрана само кога голманот ги отвора рацете и одбрана кога истовремено со одраз се брани со спојување на ногата и раката .одбраната на седмерците може да се изведува на повеќе начини но основно е максимална концентрација на голманот.

Теоретски основи на ракометот – известување од професор Весна Малова

Почитувани ученици,
Во прилог ви ја испраќам последната презентација која се однесува на одбрана со отворање напред-лепеза, по што следува повторување на предадениот материјал. И понатаму продолжуваме со скајп и месинџер-комуникацијата каде слободно можете да ми се обратите доколку нешто ви останало нејасно или недообјаснето. Поздрав, vesnamalova@yahoo.com
Потребниот материјал може да го симнете тука